Een droge blusleiding helpt bij de brandbestrijding in grote gebouwen

Een droge blusleiding helpt bij de brandbestrijding in grote gebouwen

De brandveiligheid is ontzettend belangrijk en niet voor niets is het in Nederland voor alle pandeigenaren verplicht om maatregelen te nemen die de risico’s op een brand verkleinen en om blusapparatuur te hebben die indien nodig gebruikt kan worden. De wet en regelgeving op dit gebied staat uitgebreid beschreven in het Bouwbesluit 2012, maar verschilt per pand. 

 

Zo is het bijvoorbeeld in een groter gebouw met meerdere verdiepingen ook verplicht om een droge blusleiding te hebben. Een droge blusleiding kan door de brandweer gebruikt worden om een vrachtwagen met een watertank op aan te sluiten, zodat er in korte tijd grote hoeveelheden water omhoog gepompt kunnen worden op een vuur op een hogere verdieping in de kiem te kunnen smoren. 

 

Gespecialiseerde bedrijven faciliteren en assisteren bij de installatie van blus apparatuur

Er zijn verschillende hulpmiddelen waar je als pandeigenaar gebruik van kan maken om te voldoen aan de laatste regels op het gebied van brandpreventie en bestrijding. Er zijn onder andere gespecialiseerde bedrijven die zich richten op hulp en advies op dit gebied, maar die ook voorzien in de installatie en het onderhoud van diverse blusapparatuur en hulpmiddelen, zoals een droge blusleiding. 

 

Droge blusleiding onderhoud is zeer belangrijk, omdat een droge blusleiding natuurlijk niet veel gebruikt wordt en deze te allen tijde volledig schoon en leeg moet zijn. In veel gevallen vinden er dan ook periodieke keuringen plaats waarbij er lucht door de leidingen wordt geperst om deze volledig schoon te houden.

 

Verschillende wet- en regelgeving op het gebied van de brandveiligheid per gebouw

Om een brand efficiënt te kunnen bestrijden is het voor de brandweer belangrijk om zo dicht mogelijk bij het vuur te kunnen blussen. Een droge blusleiding kan hierbij helpen en is niet alleen geschikt om water omhoog te pompen, maar kan ook door de leidingen door uitgestrekte gebouwen horizontaal vervoerd worden, zodat er dichterbij het vuur geblust kan worden. 

 

De exacte eisen met betrekking tot de brandveiligheid verschilt niet alleen per grootte van het pand, maar ook per functie. Een gebouw waar bijvoorbeeld mensen slapen en wonen, zoals een flat heeft in veel gevallen een hoger risico dan bijvoorbeeld een bedrijfspand. De brandweer en ook een brandbeveiligingsbedrijf kan hier alles over vertellen en ervoor zorgen dat er aan de juiste regels wordt voldaan volgens de meeste recente regels en certificeringen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *